komunita Silova Poselství

Udělejme pondělí 10. října dnem odpuštění, které se šíří do všech srdcí na celém světě

09.10.2011 21:18

Tentokrát bychom se s vámi rádi podělili o jedno doporučení, malou velkou inspiraci. Před týdnem jsme si připomínali narození Mahatmy Gandhiho a při té příležitosti jsme každý po svém slavili Mezinárodní den nenásilí. Možná to někomu stále zní jaksi depresivně - oslavovat hodnoty, které by vlastně každému člověku měly být vlastní - nenásilí, klid a mír, lásku... ale i ten největší optimista jistě vidí, že stále potřebujeme speciální dny a svátky, kdy se na tyto „samozřejmosti“ soustředí naše pozornost.

I proto vznikla na facebooku událost Celosvětový den odpuštění (World Wide Forgiveness Day). Je jasné, že ten, kdo hledá odpuštění a snaží se napravovat křivdy, které způsobil jiným lidem, nepotřebuje takovouto pozvánku. Ale někdy se k něčemu zkrátka jen nemůžeme odhodlat, nebo nás každodenní starosti trochu moc vtahují a nedovolují nám udělat si čas na klidnou meditaci, napsání dopisu, e-mailu, posezení u kávy s někým, koho jsme dlouho neviděli...

A jak tento svátek oslavit?

Kontaktujte tři lidi, kterým jste ublížili nebo jste se k nim zachovali špatně, a požádejte je o odpuštění. To, jestli vám skutečně odpustí, není důležité. Důležitá je vaše upřímná snaha napravit spáchanou škodu a křivdu, snaha najít klid a mír, usmíření. Nezáleží na tom, jestli si vyberete své příbuzné, bývalé partnery, přátele, spolupracovníky, nebo jestli budete chtít napravit velkou nebo malou ránu.

Věnujte tento den oslavám a modlitbám (ať už pro vás toto slovo znamená cokoli). Hledejte odpuštění v sobě i v ostatních, dovolte si nechat odejít bolesti a křivdy, které nijak neslouží vašemu srdci ani vaší mysli.

Vyšetřete si 20 minut až hodinu času na klidnou a hlubokou meditaci o míru a odpuštění za všechny genocidy, války a tragédie, které lidstvo a Země už prožily.

Berte tuto pozvánku jako inspiraci a připomenutí toho, že i když jsou naše úmysly dobré a srdce čistá, někdy je třeba najít si i čas, aby se mohly ve světě kolem nás projevit.

Můžeme tento den využít i jako zajímavou „přípravu“ na víkendový seminář Usmíření.

„Slabý nikdy nedokáže odpustit. Odpuštění je vlastností silných.“ - Mohandas Karamchand Gandhi

„Temnota nedokáže zahnat temnotu; to dakáže jen světlo. Nenávist nezažene nenávist; to umí jen láska.“ - Martin Luther King Jr.

 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode